Leiderschap, zo’n woord waar je het misschien terloops wel eens over hebt. Het is een uitdagend vak, dat je op veel plaatsen tegenkomt. Maar weet je ook wat het is? Wat het inhoudt en hoe je ermee omgaat? Als je op dit artikel uitgekomen bent, wil je daar meer over weten. Je wilt weten wat het precies is en hoe het in grote lijnen in z’n werk gaat. Daar duiken we in dit artikel dieper in. Laten we beginnen!
Wat is leiderschap eigenlijk?

Als je van een afstandje kijkt, lijkt het vakgebied eigenlijk niet zo heel moeilijk. Stephen Covey beschrijft het in zijn bekende boek, “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap”, als “de goede dingen doen”. Klinkt simpel, toch? De uitdaging zit hem dan ook ergens anders. Want wat zijn “de goede dingen”? In praktijk zou dat eigenlijk alles kunnen zijn. Het kan per bedrijf en zelfs per persoon verschillen. En dat maakt het vak nu juist zo uitdagend!
Het uitgangspunt: jouw visie
Maar hoe kom je er dan achter, wat de goede dingen zijn? Daarin speel jijzelf een grote rol. Want dat bepaal je op basis van jouw visie. Kort door de bocht zijn dat jouw ideeën over je bedrijf, je vak en de wereld om je heen. Stel jezelf eens de vraag wat daarin de meest belangrijke onderdelen zijn. Wanneer is je bedrijf, naar jouw mening, nou echt zoals het moet zijn?
Als je dat weet, kun je ook bepalen wat dan “de goede dingen” zijn. Je kunt zo bepalen welke richting je met je bedrijf op wilt. En wat er in ieder geval moet gebeuren om jouw visie werkelijkheid te laten worden.
Het verschil met management
Nu je een beeld van het begrip leiderschap hebt, denk je misschien gelijk aan management. En daar ben zeker niet de enige in. Veel mensen gooien leiderschap en management op een hoop en gebruiken het door elkaar. Toch is dat niet helemaal goed. Er is een duidelijk verschil tussen deze beide begrippen.
We hebben het nu steeds gehad over “de goede dingen doen”. Covey heeft geeft in zijn boek ook een goede beschrijving van management. Dat is, volgens hem: “de dingen goed doen”. Zie je het verschil?
Het werkgebied: het mission statement
Als leider heb je binnen het bedrijf een speciale taak. Jij bent verantwoordelijk voor het mission statement. Dit is een beschrijving van in ieder geval twee dingen: je missie en je visie.
Over je visie las je al eerder. Dit is een beschrijving van jouw kijk op je vak, je bedrijf en de wereld om je heen. En die mag je helemaal vormgeven zoals jij dat wilt. Er zijn geen regels of voorwaarden voor. Maar het is wel aan te raden om het beknopt te houden. Je wilt het makkelijk kunnen uitleggen. Dan is een lap tekst niet echt handig.
De missie geeft weer wat je doel precies is. Wat wil je met je bedrijf bereiken? Ook dat kan eigenlijk alles zijn. Als je een goede missie hebt en je die goed kunt verwoorden, inspireer je mensen. En ook voor je missie zijn geen spelregels waar je je aan moet houden.
De belangrijkste vaardigheid: communicatie
Nu maakt een goede visie je nog geen goede leider. Je moet die visie immers wel aan andere kunnen overbrengen. Daarom is het belangrijk dat je goed kunt communiceren.
Communicatie werkt twee kanten op. Je wilt je verhaal vertellen, maar ook naar dat van anderen luisteren. Door te vertellen kun je, zoals ik al schreef, mensen inspireren. Door naar hen te luisteren krijg je feedback om je verhaal nog beter te maken. In het algemeen, of voor die ene persoon. En dat laatste kan je net helpen, om die ene persoon te overtuigen.
Belangrijke hulpmiddelen voor leiderschap
Nu kan ik me voorstellen dat het allemaal nogal lastig lijkt. En dan moet ik toegeven: echt goed leiderschap is ook niet makkelijk. Maar er zijn gelukkig wel een aantal hulpmiddelen om je op weg te helpen.
Zo heb ik het al eerder gehad over Stephen R. Covey. Hij schreef een van de bekendste managementboeken aller tijde: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. En je kunt voor leiderschap in ieder geval twee van de zeven eigenschappen gebruiken. Dit zijn de nummers 1, “Wees proactief”, en 2, “Begin met het einde voor ogen”.
Daarnaast kan het je helpen om je “waarom” te vinden. Het “waarom” achter je doen en laten vinden is een concept van Simon Sinek. Hij schreef daar het boek “Start with why” over. Hierin beschrijft hij hoe grote, invloedrijke bedrijven hun boodschappen communiceren. En daarin beginnen zij, volgens Sinek, met hun “waarom”. En daarmee leggen ze ook eigenlijk direct hun visie op tafel.
Deze twee boeken kunnen je helpen om je eigen visie helder te krijgen. Uiteraard kun je daar ook altijd hulp bij zoeken van een coach bijvoorbeeld.
Persoonlijk leiderschap, een bijzondere variant
We hebben het nu steeds gehad over leiderschap voor je bedrijf. Maar er is nog een bijzondere variant: persoonlijk leiderschap. Dit heeft een aantal raakvlakken met zakelijk leiderschap. Maar verder is het een totaal andere wereld. Hierin staat immers niet het leiden van je bedrijf centraal, maar je eigen, persoonlijke leven.
Met goed persoonlijk leiderschap zorg je ervoor dat je het leven kunt leiden dat je graag wilt. Je doet de dingen waar je van houdt. En je kiest zelf wat je doet en wat niet. Je laat je daarbij veel minder leiden door anderen en hun prioriteiten.
Als je een goede leider wilt zijn voor de zaak, kun je niet zonder persoonlijk leiderschap. Het loont dus zeker de moeite om ook daar aandacht aan te besteden.
Samenvattend: dit is leiderschap
Leiderschap wil zeggen dat je de goede dingen doet. En zorgt dat je de goede dingen blijft dien. Daarmee is het anders dan management, waarbij je zorgt dat je de dingen goed doet.
Het uitgangspunt van leiderschap is je eigen visie op je bedrijf en vak. Het vingen van je “waarom” is daarbij een goed hulpmiddel. De belangrijkste vaardigheid die je nodig hebt, is communicatie.
Een bijzondere vorm van leiderschap is persoonlijk leiderschap. Daarbij richt je je op het leiden van je eigen leven.
Wil jij aan de slag met jouw leiderschapskwaliteiten? Maar kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Bekijk dan de trainingen en coachingsmogelijkheden eens.
Geef een reactie