In de afgelopen periode heb je aan je ondernemingsplan gewerkt. Dat heb je met het financiële deel afgerond. Gefeliciteerd! Maar hoe nu verder? Ga je echt voor jezelf beginnen of toch maar niet? En als je het wel doet, wat zijn nu dan je vervolgstappen? In dit bericht lees je hoe je deze keuze weloverwogen kunt maken. En hiermee sluiten we de serie over het ondernemingsplan officieel af.
We kijken ook voor de laatste keer naar Floris, de aankomende ondernemer uit ons voorbeeld. We volgen hem in zijn keuze om wel of niet te beginnen.
De keuze maken: wel of toch niet voor jezelf beginnen?
Je hebt de afgelopen periode besteedt aan het uitschrijven van je idee. Het resultaat is een plan van aanpak om het idee in praktijk te brengen. Met het plan in de hand zou je dus voor jezelf kunnen beginnen. Maar zet je de stap ook daadwerkelijk? Daarvoor moet je een aantal zaken overwegen. Onthoudt daarbij ook dat er meer keuzes zijn dan alleen ja en nee.
Een goede overweging maken
Het is allereerst belangrijk dat je een goede overweging maakt. Lees je ondernemingsplan allereerst nog eens van voor naar achter door. Neem daar ook de tijd voor en houdt je aandacht er goed bij. Hoe gaat je bedrijf er straks uitzien als je je plan precies zo uitvoert? Je hebt best kans dat je plan tijdens het schrijven een andere vorm heeft gekregen. Omdat het dan beter in je budget past bijvoorbeeld. Of omdat je eerste idee in praktijk toch niet goed haalbaar bleek.
Ondernemen gaat niet alleen over geld. Het gaat in eerste instantie over mensen en hun problemen en wensen. Staar je dus niet blind op het financiële deel. Natuurlijk moet je bedrijf genoeg geld in het laatste brengen. Als je je eigen broek niet meer kunt ophouden, zul je op termijn ander werk moeten gaan doen. Al is het maar voor een paar dagen per week.
Ondernemen is en blijft altijd onzeker. In ieder geval tot op zekere hoogte. Die onzekerheid zul je ook mee moeten weten. Ben je bereid om de onvermijdelijke risico’s te accepteren?
Naast het financiële deel, speelt echter ook je persoonlijkheid mee. Zie jij jezelf wel ondernemen? Kun je jezelf motiveren, ook als het even tegenzit? En ben je bereid om de benodigde tijd en energie in je bedrijf te steken? Ondernemen bied je veel vrijheid, maar het blijft hard werken. Alles wat je aandacht geeft, groeit. En je bedrijf heeft, zeker in het begin, veel aandacht nodig.
De overwegingen van Floris
Laten we eens kijken naar Floris. Ook hij heeft zijn plan inmiddels uitgewerkt. En als hij zijn verwachtingen waar kan maken, kan hij zichzelf en zijn bedrijf financieel goed onderhouden. Hij verdient genoeg om de kosten te betalen en genoeg geld aan zichzelf uit te keren.
Tijdens het doorlezen van zijn plan, wordt Floris alleen maar enthousiaster. Hij gelooft dat het een succes kan worden. En, ook niet onbelangrijk: hij ziet het zichzelf ook doen. Hij ziet zichzelf een bedrijf opzetten. Hij realiseert zich dat er risico’s zijn. En hij weet dat het hard werken is. Maar hij ziet zijn bedrijf al helemaal voor zich! Voor Floris staat het dus als een paal boven water: hij wil echt voor zichzelf beginnen.
Andere opties dan ja en nee
Nu lijkt het misschien of je twee keuzes hebt: alles of niets! Je begint voor jezelf, of je blijft in loondienst werken. Toch is het allemaal niet zo zwart/wit. Er zijn best wat opties om kleiner te kunnen beginnen. Dan bouw je toch aan je eigen bedrijf, zonder direct al je zekerheden op te zeggen.
Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om in deeltijd te beginnen. Dat kan zelfs naast een fulltime baan. Je kunt dan aan je bedrijf werken in de avonduren en in de weekenden. Daarna kun je je bedrijf stapje voor stapje laten groeien. Na een tijdje ga je een dag minder in loondienst werken. En zo bouw je het langzaam maar zeker af.
Het is wel belangrijk dat je hier open over bent. Ga met je baas in gesprek over je ondernemersbestaan. Zeker als wat je doet je baas kan raken. Bijvoorbeeld omdat jouw expertise nu ook beschikbaar is voor de concurrent. Maak daar goede afspraken over. En leg die ook schriftelijk vast.
Staat de investering je op dit moment tegen? Dan kun je overwegen om kleiner te beginnen. Floris kan er bijvoorbeeld voor kiezen om niet gelijk in een duur winkelpand te beginnen. Hij kan ook zoeken naar een goedkopere locatie. Die zit misschien niet op de perfecte plek. Maar hij kan zo wel starten. Met het geld dat hij verdient, kan hij uiteindelijk naar de gedroomde locatie doorgroeien.
Voor jezelf beginnen: hoe nu verder?
Kies je ervoor om de sprong in het diepe te wagen? Dan wil ik je in ieder geval van harte feliciteren! Maar hoe nu verder? Er zijn een aantal dingen die je moet regelen. Daarnaast wil ik je een paar tips geven, op basis van mijn persoonlijke ervaring.
Dit moet je regelen
Om je bedrijf te starten, moet je een aantal zaken regelen. Allereerst moet je er uiteraard voor zorgen dat je de benodigde investeringen kunt doen. Je hebt immers bepaalde spullen nodig. Maar er komen nog wat formaliteiten bij kijken.
- Schrijf je bedrijf allereerst in het Handelsregister in. Dit doe je bij de Kamer van Koophandel bij jou in de buurt. Je kunt je inschrijving online starten op de website van de Kamer van Koophandel. Houdt er rekening mee, dat je voor de inschrijving moet betalen.
- Zet je boekhouding op. Hoe je dat doet, mag je zelf bepalen. Als deze maar voldoet aan de regels van de Belastingdienst.
- En misschien wel het belangrijkste “moetje”: begin. Een plan blijft altijd een plan als je er niets mee doet. Je gaat pas resultaten zien, als je je voornemens in de praktijk brengt.
Eigenlijk heb je daarna dus niet heel veel meer nodig om echt aan de slag te gaan. Uiteraard hangt het van je idee af wat je verder nog moet regelen. Soms zul je eerst bepaalde investeringen moeten doen. Misschien moet je wel bepaalde vergunningen aanvragen of opleidingen volgen. Het hangt van je idee af, of dit ook voor jou aan de orde is. Wellicht heb je dit in de juridische paragraaf al eens onderzocht.
Een aantal tips
Beginnen met ondernemen is best een stap. Het is dan helemaal niet zo gek, als je dat toch een beetje overweldigend vindt. Er komt ineens heel veel op je af. Je hebt mogelijkheden te over en krijgt links en rechts van alles aangeboden. Hoe zorg je er nu voor dat je jouw bedrijf een goede start geeft? Daarvoor geef ik je graag nog een paar tips. Deze heb ik gebaseerd op mijn eigen ervaringen als ondernemer.
- Denk groot, maar organiseer klein. Dat klinkt tegenstrijdig en dat is het eigenlijk ook. Wat ik ermee bedoel is, dat je vooral groot moet denken. Zet plannen vooral niet in de koelkast omdat dat “niks voor kleine bedrijven is”. Blijf zoeken naar manieren om te kunnen doen wat jij wilt. Ga je echter niet gelijk gedragen als een groot bedrijf. Je krijgt in de komende tijd allerlei interessante dingen aangeboden. Van marketingdiensten tot allerlei soorten software. Voor je het weet betaal je je blauw aan allerlei dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Wees kritisch en koop alleen wat je nodig hebt. En kies daarin de keuze die het beste bij jou past.
- Neem een zakelijke rekening en een boekhoudpakket. Zelf ben ik ook begonnen met een spreadsheet voor de boekhouding. En de betalingen konden gewoon op mijn privérekening binnenkomen. Waarom geld uitgeven als het gratis kan, toch? Dat valt in praktijk tegen. Ik heb tijdens mijn studie leren boekhouden en kan het dus in een spreadsheet. Maar dat bleek zo veel werk en zo foutgevoelig, dat er al snel de klad in kwam. Toen ik overstapte naar een boekhoudprogramma, was dat dan ook een absolute verademing! Een zakelijke rekening zorgt ervoor dat je zakelijke inkomsten en uitgaven niet door elkaar lopen. Hierdoor kun je de boekhouding veel sneller verwerken. En je kunt een zakelijke rekening vaak wel aan je boekhoudpakket koppelen. Met een persoonlijke rekening kan dat niet.
- Wees helder in je producten en diensten. Ik zie mezelf nog gaan in de beginjaren. Ik gaf advies! Dat snapt toch iedereen? Ja, dat wel. Maar waar geef je dan advies over? En hoe ziet dat advies eruit? Dat was minder makkelijk uitleggen. Maar jij koopt toch ook niet wat je niet begrijpt? Zorg ervoor dat je met een helder aanbod de markt op gaat. Mensen willen weten wat ze krijgen.
- Denk alvast na over je financiële strategie. Zelf heb ik in het begin enorm gestoeid met de financiën. Er kwam geld binnen en dat kon ik ook weer uitgeven. De btw zette ik weliswaar apart, maar verder had ik eigenlijk geen plan. Hoeveel van de inkomsten kon ik aan mezelf uitkeren? Hoeveel geld zou ik gebruiken om kosten te betalen? Heel eerlijk: dat is jaren “natte vinger”-werk geweest. De ene maand trok ik meer geld uit de zaak. De volgende maand ging er juist heel veel op aan allerlei kosten. Voorkom dat nu bij jezelf en ga werken met een helder financieel systeem, zoals Profit First.
- Houd het simpel. Je zult soms merken dat je zo in je bedrijf opgaat, dat je de bedrijfsvoering steeds een beetje aanpast. Het kan zomaar gebeuren dat je ineens een heel ingewikkeld systeem hebt gebouwd. Zo heb ik zelf een tijd gehad, dat de administratie verdeeld raakte over drie softwarepakketten. De klantgegevens in een CRM, de financiën in een boekhoudpakket en de urenregistratie in een gelikt registratiesysteem. Allemaal hadden ze hun eigen functies, waarvan een deel overlapte. Zo konden alle systemen facturen sturen en klantgegevens bewaren. Uiteindelijk koste het heel veel werk om dat allemaal bij te houden. Houdt het simpel en gegevens zo veel mogelijk op 1 plek. Zo houdt je ook je bedrijfsprocessen lekker overzichtelijk. En hoe makkelijker jij kunt werken, hoe leuker het vak is!
- Kijk naar je voorbeelden, maar stop met vergelijken. Zelf heb ik natuurlijk ook allerlei voorbeelden en rolmodellen die mij inspireren. En ik kijk graag hoe zij doen waar ze goed in zijn. Ook jij kunt daar veel van leren. Wat echter niet zo goed werkt, is jezelf en je bedrijf met anderen te vergelijken. Mijn ervaring is dat je daar vaak niet vrolijker en enthousiaster van wordt. En de vergelijking is vaak niet helemaal eerlijk. Je kunt jouw omzet van een week niet vergelijken met die van een bedrijf dat al 20 jaar bestaat. Kijk naar je voorbeelden, leer van hun werkwijze en neem die dingen over die bij je passen.
Nu is het jouw beurt!
Je ondernemingsplan is af. Neem voor jezelf even de tijd om erover na te denken. Waag je de sprong in het diepe? Of houdt je het toch liever bij de situatie zoals die is? Ook dat laatste is overigens geen schande. Ondernemen is een vak dat je moet liggen. Niet iedereen vindt het prettig. En zeker niet iedereen haalt er plezier uit. Dat laatste is echter wel het belangrijkste.
Word jij wel enthousiast van het ondernemerschap? Dan komen we elkaar misschien nog wel eens tegen in “ondernemersland”. Als je ergens hulp bij nodig hebt, sta ik uiteraard graag voor je klaar.
Geef een reactie