Je reputatie wordt steeds belangrijker. Maar hoe bouw je een zakelijke reputatie eigenlijk op? Dat valt in praktijk wel mee. Het enige dat je hoeft te doen, is gewoon je werk doen. Je komt dan vanzelf in contact met allerlei mensen, die vanzelf een gevoel bij je bedrijf, je aanpak en jou al persoon krijgen. Et voila, je hebt een reputatie! Of die er ook uitziet zoals jij graag wilt, is echter vraag 2. Wil je daar meer invloed op hebben? Dan zul je er toch wat meer aandacht aan moeten besteden.
In een eerder artikel had ik het al over een holistische aanpak. Dit is een aanpak waarin ieder onderdeel van je bedrijf een bijdrage levert. Samen zorgen zij voor een resultaat, dat geen van allen alleen had kunnen bereiken. Stephen Covey noemt dit “synergie”. Hij omschrijft dit als volgt: 1
Synergie is overal. Zet twee planten bij elkaar en de wortels zullen zo verstrengeld raken dat ze beter groeien dan wanneer ze van elkaar gescheiden staan. Twee balken kunnen samen meer dragen dan de som van wat ze afzonderlijk kunnen hebben. Het geheel is meer dan de som der delen. Eén en één is drie of meer.
Stephen R. Covey
Auteur van “De Zeven Eigenschappen Van Effectief Leiderschap”.
Voor je bedrijf kun je dit opdelen in twee stukken. Je vormt eerst een basis waar het hele bedrijf op gebaseerd wordt. Daarna richt je je bedrijf zo in, dat ieder onderdeel hier op hun eigen manier aan bijdraagt.
De basis: missie, visie en WHY
De weg naar een goede reputatie begint eerder dan je denkt. Deze ligt al in het fundament van je bedrijf: bij de missie, de visie en je WHY. Hierin leg je eigenlijk alles vast waar je bedrijf voor staat.
In de visie beschrijf je hoe je je bedrijf, je aanbod en de markt voor je ziet. Hoe ga je de zaken aanpakken? Hoe ga je daarmee het leven van de mensen om je heen verrijken? De missie geeft vervolgens een korte beschrijving van je doel. Wat wil je met je bedrijf bereiken? De missie en visie vormen samen het mission statement van je bedrijf. Dit document -want het is goed om zowel je missie als je visie uit te schrijven- geeft richting aan wat je gaat doen.
WHY beschrijft in één zin je grootste drijfveer. Het is onderdeel van de Golden Circle. Dit model is bedacht door Simon Sinek. Van origine is het een model om communicatie op een meer inspirerende manier vorm te geven 2. Dat kun je in praktijk echter zo breed toepassen, dat je veel meer mee kunt dan alleen jouw verhaal beter overbrengen.
WHY beschrijft waarom je doet wat je doet. Het mission statement geeft inzicht in wat je wilt bereiken. Met beide inzichten op zak, kun je aan de slag om een beleving te maken, die precies bij jou en je stakeholders past.
Je bekendheid beïnvloeden: holistisch werken
Voortbordurend op de basis uit de vorige paragraaf, kun je nu je bedrijf gaan inrichten. Je gaat bepalen welke afdelingen je hebt, wat ze daar doen en hoe ze werken. Je gaat bedrijfsprocessen vormgeven en zorgen dat je medewerkers (en natuurlijk jijzelf) hun werk goed kunnen doen. Daarbij is het belangrijk dat je de missie, visie en WHY steeds in de gaten houdt. Kom je hiermee nog waar je wilt zijn?
Het is soms aantrekkelijk om de werkwijze van andere bedrijven over te nemen. Daar is ook niets mis mee. Maar neem alleen over wat voor jou werkt. En wat bijdraagt aan jouw basis.
De totaalbeleving van klanten
Moet iedere afdeling daaraan bijdragen? Het simpele antwoord is ja. Iedereen die bij je bedrijf betrokken is, merkt immers iets van de onderlinge samenwerking. De beleving is zo sterk als de zwakste schakel. En hoe flauw het misschien ook is, is dat wel waar mensen over praten. “Het was leuk, maar dit viel tegen”.
Stel je voor dat je een geweldige salesafdeling hebt. Zij weten de een na de ander te overtuigen om jouw diensten af te nemen. Je klantenservice is daarentegen minder goed. Mensen hangen lang in de wacht. En door de hoge werkdruk neemt je team ook niet echt de tijd om je klanten goed te woord te staan. Waar de verkoop dus fantastisch is, hebben mensen met problemen een stuk minder goede ervaring. Drie keer raden waar zij met anderen over praten. En waar ze als eerste aan denken, als ze weer behoefte hebben aan jouw diensten.
Voor en achter de schermen
Ook voor afdelingen die achter de schermen actief zijn, gaat dit principe op. Stel dat zowel de verkopers als de klantenservice fantastisch werk leveren. Klanten vinden het geweldig! En de facturen vliegen daardoor de deur uit. Dan moet je financiële administratie wel kloppen. En wanneer er vragen over een factuur zijn, moeten die wel met dezelfde vriendelijke instelling worden afgehandeld.
Stel je voor dat je klantenservice fantastisch werk doet. Maar vanaf de financiële administratie stuiten je klanten op een harde, strenge aanpak. Grote kans dat nu juist die opstelling een bepalende rol in je zakelijke reputatie gaat spelen.
Je zakelijke reputatie holistisch opbouwen
Wanneer je aan je zakelijk reputatie bouwt, is het dus goed hier holistisch over na te denken. Zet allereerst je basis goed neer. Denk dus na over je missie en visie. En ga op zoek naar je drijfveren. Dat is moeilijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Je wilt ze immers wel op een goede manier verwoorden.
Tegelijkertijd zul je soms lastige keuzes moeten maken. Soms kunnen doelen nu eenmaal niet tegelijk. Het is moeilijk om de winst te willen verhogen en tegelijk enorm te willen investeren bijvoorbeeld.
Zodra de basis ligt, kun je gaan organiseren. Je gaat de spelregels bepalen en het werk verdelen. Zorg ervoor dat alle afdelingen aan dezelfde doelen werken.
Vervolgens bepaal je met iedere afdeling daarin zijn eigen doelen en spelregels. Deze moeten uiteraard aansluiten bij die van het hele bedrijf. Het gaat dan dus vooral om de vraag: “wat kunnen we bij afdeling X doen om aan ons gezamenlijke doel bij te dragen?”.
Al met al is het dus best veel werk. Op de lange termijn zal het je echter veel voordeel opleveren.
Hoe bouw je een zakelijke reputatie op: de kernpunten
- Je zakelijke reputatie is een samenvatting van waar mensen aan denken en over praten als het over je bedrijf gaat.
- Of je reputatie goed is slecht is, hangt af van de mening over de eigenschappen waar je om bekend staat.
- Je zakelijke reputatie ontstaat vanzelf. Je hebt er pas werk aan als je deze ook wilt sturen.
- Je hebt meer dan 1 zakelijke reputatie.
- Om een goede, zakelijke reputatie op te bouwen kun je het beste een holistische aanpak gebruiken.
Geef een reactie