Prins Mauritssingel, Nieuwerkerk aan den IJssel - © 2024 Wesley M. Dekker

Hoe werkt een N.V.?

Datum gepubliceerd:

|

Laatst aangepast:

|

Door

Home » Blog » Hoe werkt een N.V.?

In het financiële nieuws kom je ze wel eens tegen: bedrijven die “N.V.” achter de bedrijfsnaam hebben. Deze twee letters slaan op de rechtsvorm waarin zij worden gerund. Je hebt hier te maken met een Naamloze Vennootschap. Hoe werkt een N.V. achter de schermen? Wat maakt deze rechtsvorm zo bijzonder? Wat kun je ermee? En wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel lees je er meer over.

Dit artikel is minder uitgebreid dat van andere rechtsvormen. Voor veel bedrijven zijn er namelijk rechtsvormen die beter passen. Daarom duiken we hier wat minder de diepte in.

Wat is een N.V.?

De letters N.V. staan voor Naamloze Vennootschap. Dit is een rechtspersoon die lijkt erg op een B.V. lijkt. Ook hier kun je eigenaar van worden door aandelen te kopen. En die aandelen geven je vervolgens het recht om te stemmen en om mee te delen in de winst.

De benaming van deze rechtsvorm kan een tikkeltje verwarrend zijn. Want desondanks krijgt de vennootschap wel degelijk een eigen naam. En daarmee wordt deze ook in het Handelsregisters ingeschreven. Het woord “Naamloos” slaat hier op de aandeelhouders. Of in ieder geval een gedeelte daarvan.

Hoe werkt het eigenaarschap bij een N.V.? Net als een B.V. kan een N.V. aandelen op naam uitgeven. Maar een N.V. heeft nog een optie. Deze kan ook aandelen aan toonder uitgeven. Hiervan wordt niet geregistreerd wie de hebben gekocht. En je kunt ze kopen en verkopen zonder tussenkomst van de notaris. Dit zijn de aandelen waar je op de beurs in handelt.

Het woord “Naamloos” slaat op de aandeelhouders met aandelen aan toonder. Deze aandelen staan zonder naam, naamloos dus, “in de boeken”.

Je vind veel bekende voorbeelden op de aandelenbeurs. Maar ook daarbuiten vind je ze. Denk bijvoorbeeld aan het bekende Rotterdamse OV-bedrijf, de RET.

Waarom een N.V.?

Je kiest voor een N.V. als je snel en makkelijk eigen geld wilt aantrekken. Aandeelhouders zijn eigenaar. En de prijs die je voor een aandeel betaalt, gaat dus direct naar het eigen vermogen van het bedrijf. Door meer aandelen te verkopen kun je dus gemakkelijk aan extra eigen geld komen.

Dit heeft voordelen voor je bedrijf. Eigen vermogen hoef je immers niet met rente  terug te betalen. Zo werkt een N.V. in je voordeel als je grote bedragen wilt investeren.

Daarmee hebben we ook direct een van de belangrijkste voordelen besproken.

Nadelen van een N.V.

Dat een N.V. voornamelijk door grote bedrijven wordt gebruikt, heeft een reden. Er zitten namelijk best wat nadelen aan voor kleinere bedrijven.

De oprichting komt overeen met die van een B.V.. Maar in een N.V. moet je wel een minimaal bedrag storten. Het eigen vermogen, of eigenlijk het Geplaatst en gestort aandelenkapitaal, moet minimaal € 36.000 bedragen.

Daarnaast brengt makkelijk geld aantrekken ook een nadeel met zich mee. Want veel aandeelhouders betekent ook veel inspraak. En omdat je niet weer wie de aandeelhouders zijn, moet je best wat moeite doen om die allemaal uit te nodigen voor de jaarlijkse vergadering.

Ten slotte kan iedereen aandelen kopen. Ook mensen die bijvoorbeeld de koers van het bedrijf willen wijzigen. Het kan dus ook leiden tot veel tegenwind.

Samengevat: Hoe werkt een N.V.?

  • Met een N.V. kun je aandelen aan toonder verkopen, die je snel kunt verhandelen.
  • Belangrijkste voordeel is dat je snel meer eigen vermogen kunt aantrekken.
  • Je moet minimaal € 36.000 “inleggen”.
  • Door de nadelen is de rechtsvorm niet geschikt voor kleinere ondernemers.

Disclaimer

Dit artikel bevat juridische informatie. Het is belangrijk dat je deze goed vergrijpt, voor je ernaar handelt.

Online informatie vervangt nooit professionele adviezen en persoonlijke begeleiding. Raadpleeg een professional als je vragen hebt of twijfelt.


Wesley M. Dekker avatar

Dit bericht is geschreven door:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *