Waarom, hoe en wat: de Golden Circle uitgelegd - Gouden ring met WD-monogram - © Wesley M. Dekker

Waarom, hoe en wat: de Golden Circle uitgelegd

Datum gepubliceerd:

|

Laatst aangepast:

|

Door

Home » Blog » Waarom, hoe en wat: de Golden Circle uitgelegd

Als je met ondernemers in gesprek gaat, zal een aantal van hen beginnen over hun “Waarom”. En dan denk je misschien gelijk aan de vijf W’s: Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom. Toch is dit waarschijnlijk niet het model waar zij het op dat moment over hebben. In de zinnen daarna gaan ze het immers vaak hebben over “hoe” en daarna over “wat”. Altijd in die volgorde. Samen vormen zij een eigen model: de Golden Circle. In dit artikel duiken we in de theorie achter Waarom, Hoe en Wat en leg ik je dit waardevolle model graag uit!

De theorie achter de Golden Circle: het idee achter waarom hoe en wat

De Golden Circle is bedacht door de Amerikaanse schrijver Simon Sinek. Het viel hem op, dat bepaalde grote bedrijven veel krachtiger communiceerden dan de bedrijven “in de middenmoot”. En dus heeft Sinek zich verdiept in de manier waarop de grote bedrijven communiceren.
Wat bleek? Dat de grotere bedrijven hun boodschappen op een totaal andere manier manier communiceren. Ze zeggen hetzelfde, en vaak zelfs meer. Maar dan wel in een andere, bijna omgekeerde volgorde.

Nog steeds communiceren heel veel bedrijven op dezelfde manier. Ze vertellen eerst wat ze doen. En als je geluk hebt, vertellen ze hoe ze dat aanpakken. Ga maar eens na. Hoe vaak hoor je niet “Wij zijn een administratiekantoor?” Of “Wij verzorgen de marketing voor MKB-bedrijven”? Dan weet je wat ze doen. Maar verder eigenlijk niks.

Inspirerende bedrijven, waarbij Sinek Apple vaak als voorbeeld neemt, doen dat anders. Ze vertellen eerst waarom ze iets doen. Dan hoe ze dat waarom in praktijk brengen. En daarna pas wat ze eigenlijk te bieden hebben. Hij legt dat zelf het beste uit in zijn beroemde TED-talk.

De gedachte hierachter is, dat je mensen zo veel sneller enthousiast voor jouw doelen en aanbod krijgt. Het spreekt ineens veel meer tot de verbeelding! En je kunt veel beter inschatten, of een bedrijf wel bij jouw past of niet.

TED-talk van Simon Sinek of de Golden Circle – © Simon Sinek / TED

Hoe werkt het?

De Golden Circle met Nederlandse tekst: Waarom, hoe en wat - model: © Simon Sinek

Volgens de Golden Circle begin je iedere keer dat je communiceert met het waarom. De kracht daarvan blijkt misschien wel het beste uit een voorbeeld.

Stel je voor dat je op een netwerkevenement bent. Gedurende de middag kom je twee boekhouders tegen. De eerste, Piet, vertelt je tijdens jullie kennismaking alleen: “Ik ben boekhouder”. Kort, krachtig en helder. Je hebt gelijk een beeld bij wat Piet doet. En misschien kan Piet jou wel helpen om je administratie op orde te krijgen.
De tweede, Klaas, zegt het volgende: “Ik vind het belangrijk dat mensen genoeg geld verdienen, zodat ze hun dromen kunnen waarmaken. Daarvoor hebben ze grip op hun financiën nodig. En daar help ik bij door hun administratie tot in de puntjes te verzorgen!”.

Merk je het verschil? Het verhaal van Klaas spreekt veel meer tot de verbeelding dan dat van Piet. En tegelijk kun je precies inschatten of Klaas bij jou past. Als jij iemand zoekt die je administratie alleen nakijkt en zo hier en daar corrigeert, is Klaas misschien niet de beste man. Maar heb je allerlei mooie plannen en wilde dromen… Dan kan Klaas zomaar is dé perfecte boekhouder voor jou zijn. Klaas snapt jou en jij snapt Klaas!
Bij Piet moet je dat nog maar afwachten. Je hebt eigenlijk geen idee wat hem drijft.

Wanneer gebruik je de Golden Circle

Leuk natuurlijk, zo’n model. Maar wanneer gebruik je hebt nu eigenlijk? Dat is voor de Golden Circle eigenlijk heel gemakkelijk. Je kunt het in alle gevallen gebruiken, waarin je anderen “mee” wilt krijgen. Je gebruikt het om precies de goede mensen te overtuigen om met je mee te doen. En om mensen op een inspirerende manier in beweging te krijgen.

Het is dus een perfecte manier om je storytelling vorm te geven. Je begint met waarom je iets wilt. Dan hoe je dat wilt bereiken. En dan pas wat je gaat doen. Of wat je van iemand nodig hebt. Dit maakt het model goed toepasbaar voor zowel strategievorming als marketing. En daarmee is het een waardevol model om, als leider, in je gereedschapskist te hebben.

De Golden Circle en het mission statement

Als ik een bedrijfspresentatie of website bekijk, zie ik dat soms dat zij de Golden Circle hebben gebruikt in plaats van een mission statement. En dat begrijp ik, want op het eerste gezicht zijn ze min of meer uitwisselbaar. Toch dat dat niet het geval. Beiden hebben een ander doel, maar ze kunnen elkaar wel versterken.

De Golden Circle kan je helpen om je missie en/of visie onder woorden te brengen. Zo heb ik een bedrijf om belevingen te verbeteren, zodat mensen een gelukkig (dagelijks) leven kunnen leiden. De missie van Busipedia is daar direct aan gelinkt. Ook dat is mensen een gelukkig dagelijks leven geven.

Je gebruikt de Golden Circle is vooral voor communicatie, om je boodschap over te brengen. Je mission statement gebruik je vooral bij het nemen van strategische en dagelijkse beslissingen.

Mijn advies is om zowel de Golden Circle in te vullen, als een mission statement op te stellen.

Waarom, hoe en wat: soms moeilijker dan je denkt

Nu we de theorie gehad hebben, lijkt het misschien appeltje, eitje. Je vertelt je verhaal “in de goede volgorde” en dan is het goed. Hoe moeilijk kan het zijn? Nou, er zit nog wel een addertje onder het gras. En precies op een cruciaal punt: bij het waarom.

We kunnen eigenlijk best goed uitleggen wat we doen. En met een beetje moeite komt hoe ook wel goed. Maar waarom, dat is moeilijker. Dit heeft immers te maken met gevoelens en overtuigingen. Sinek geeft in zijn boek, Start With Why, een mooi voorbeeld: probeer maar eens uit te leggen waarom je van je echtgenoot houdt. Of waarom je je hobby nu precies zo leuk vindt. Probeer dat maar eens bewust te doen. Dan kom je erachter dat dat best lastig is.

Het vinden en verwoorden van je waarom is daarentegen wel je startpunt. Een goed begin is het halve werk, maar zonder goed begin is werken geen doen. Als het begin als niet klopt, is het eindresultaat ook niet perfect. Schroom daarom vooral niet om hulp in te schakelen, als je je waarom wilt vinden.


Wesley M. Dekker avatar

Dit bericht is geschreven door:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *