Klik je op de website van een bedrijf wel eens op de “Over ons”-pagina? Grote kans dat je daar dan hun missie en visie tegenkomt. Deze twee samen noemen we ook wel het mission statement. Maar wat is dat eigenlijk? En waarom maken veel toonaangevende bedrijven daar zo’n punt van, dat het zelfs op hun website staat? Laten we daar eens induiken.
Het mission statement: de missie en visie
Laten we beginnen bij de belangrijkste vraag. Wat is een mission statement nu eigenlijk? Het is een document dat, in veel gevallen, wordt opgesteld door de leiding van het bedrijf. Ze beschrijven daarin in ieder geval twee dingen: de visie en de missie van het bedrijf. Sommige bedrijven kiezen ervoor om daarnaast ook hun strategie in dit document te beschrijven.
De visie beschrijft hoe “het bedrijf” naar het vak, de branche en de wereld kijkt. Wat vinden de mensen binnen het bedrijf belangrijk? Waar geloven ze in? Wat zou de wereld, volgens het bedrijf, verbeteren?
De missie geeft aan wat het bedrijf wil bereiken. Dat “doel” komt vaak uit de visie voort. De missie geeft weer hoe zij de wereld een beetje mooier willen maken.
Laten we, om het wat minder abstract te maken, een voorbeeldje nemen. Stel dat een administratiekantoor hebt. Je vindt dat de financiële administratie, met alle regeltjes, heel veel gedoe is. Jij vindt dat heerlijk, maar je kunt je voorstellen dat je klanten daar anders over denken!
Je visie is dat de financiële administratie niet teveel gedoe zou moeten opleveren. En je missie zou dan kunnen zijn, dat je het bijhouden van de financiële administratie makkelijker wilt maken.
Waarom je er een wilt opstellen
Nu vraag je je misschien af, waarom je veel tijd in een mission statement zou steken. Je moet er toch weer voor gaan zitten. Misschien is het maken van teksten wel helemaal niet jouw ding. En je bent een bedrijf daarnaast begonnen om je passie na te jagen! Dan ga je toch geen uren in een stuk tekst steken?
Besluiten nemen
Toch is het wel aan te raden om er eentje uit te werken. Want het gaat je later in je bedrijf echt helpen. Misschien zelfs wel dagelijks.
Als leider van je bedrijf neem je iedere dag beslissingen. En die kunnen best lastig zijn. Je mission statement kan je dan helpen om de juiste beslissing te nemen. Je kunt je dan afvragen, welke keuze het beste bijdraagt aan jouw missie en visie.
Parters vinden
Daarnaast gaat een goed mission statement je helpen om de juiste mensen aan je bedrijf te binden. Klanten, medewerkers, leveranciers, allemaal mensen waar je mee samenwerkt. En dan is het fijn, als die mensen een beetje dezelfde meningen en opvattingen als jij hebben. Dat maakt de samenwerking immers alleen maar prettiger. Een goed mission statement geeft aan waar jouw bedrijf waarde aan hecht. En dat geeft anderen de kans om in te schatten of dat bij hen past. Dan kan het zomaar zijn, dat die mensen precies om die reden voor jouw bedrijf kiezen. Zelfs als je niet de goedkoopste of bekendste bent.
Laten we nog eens een voorbeeld bekijken. Stel dat jij dit keer een administratiekantoor zoekt. Wat jij belangrijk vindt, is dat de financiele administratie je niet teveel tijd kost. Het administratiekantoor uit ons vorige voorbeeld wil gedoe weg nemen. Een ander kantoor vindt het juist belangrijk dat jij goed weet hoe je bedrijf er financieel voorstaat. Welke kies je dan? Het eerste kantoor neemt gedoe weg en bespaart je daardoor tijd. Het tweede kantoor kan zomaar voor ogen hebt, dat je ieder kwartaal samen uitgebreid door de cijfers heenloopt. De visie van kantoor 1 past dan beter bij je.
Wat zijn de spelregels?
Nu je weet wat er in staat, komt er snel een andere vraag op. Moet het mission statement dan een bepaalde vorm hebben? Het antwoord is lekker kort: nee. Je kunt het document vormgeven zoals jij dat wilt. Als je het maar gemakkelijk kunt uitdragen. Aan de ene kant is dat heel prettig, want je hoeft nergens op te letten. Aan de andere kant heb je ook weinig houvast. Die vrijheid kan het zomaar dus ook een slag moeilijker maken.
Wie stelt het mission statement op?
Goed, dan weet je nu wat een mission statement is en waarom je er eentje zou schrijven. Maar wie is er eigenlijk bij betrokken? Doe je dat alleen, of samen met je compagnon? Of wil je misschien wel meer mensen laten meeschrijven?
Het mission statement hoort bij leiderschap. Jij bent er als ondernemer en leider dus in ieder geval bij betrokken. Samen met compagnons als je samen een bedrijf begint. Jullie visie en missie moeten daar dan in ieder geval in samenkomen. Jullie moeten het eens zijn over het eindresultaat.
Daarnaast staat het je vrij om er anderen bij te betrekken. Je medewerkers kunnen bijvoorbeeld een hele waardevolle inbreng hebben. En je kunt dan kiezen voor een aantal sleutelfiguren, zoals managers of medewerkers met bepaalde eigenschappen. Maar je kunt ze ook allemaal uitnodigen!
Het heeft een voordeel om meer mensen te laten meeschrijven. Hoe meer mensen betrokken zijn, hoe breder je mission statement gedragen wordt. Je bent zelf ook vaak enthousiaster over een plan als je er zelf aan hebt meegewerkt, toch?
Maar het heeft ook een nadeel. Want hoe meer meningen, hoe lastiger het wordt om deze allemaal in je mission statement te vatten. Het wordt lastiger en duurt langer om tot een versie te komen waar iedereen het helemaal mee eens is.
Vind je het sowieso lastig om je mission statement op te stellen? Dan kun je altijd overwegen om een coach in de arm te nemen die je daarbij begeleid.
Samengevat: dit is een mission statement
Een mission statement is een document, waaruit de missie en visie van een bedrijf blijken. De visie beschrijft hoe het bedrijf naar de wereld kijkt. De missie geeft aan wat het bedrijf op basis van de visie wil bereiken.
Het document wordt opgesteld door de leiders van het bedrijf. Je kunt ervoor kiezen om er meer mensen bij betrekken, zodat het resultaat bij een grotere groep mensen past.
Geef een reactie