Een eigen bedrijf beginnen - Omslagpagina van het ondernemingsplan van Busipedia - © 2024 Wesley M. Dekker

Een ondernemingsplan maken: zo begin je je eigen bedrijf

Datum gepubliceerd:

|

Laatst aangepast:

|

Door

Home » Blog » Een ondernemingsplan maken: zo begin je je eigen bedrijf

Een eigen bedrijf beginnen, daar dromen best wat mensen van. Jij misschien ook wel. Maar daar blijft het ook bij, als je zelf geen actie onderneemt. En een eigen bedrijf begint met het maken van een ondernemingsplan. Hierin werk je je plan verder uit en maak je het concreet. Zo kom je erachter of je plan haalbaar is. En of jij het op die manier ook ziet zitten. In dit artikel geef ik je handvatten om je ondernemingsplan uit te werken. In de artikelen die volgen gaan we dieper op de verschillende onderdelen in.

Waarom een ondernemingsplan maken?

Laten we bij het begin beginnen. Waarom zou je tijd steken in een ondernemingsplan? Want laten we heel eerlijk zijn: het kost nogal wat tijd. Tijd die je dan niet in aan iets anders kunt besteden. Dus kan het maar beter de moeite waard zijn. Gelukkig is het dat ook. Want een ondernemingsplan helpt je om je ideeën concreter en uitvoerbaar te maken.

Je hoofd loopt waarschijnlijk over van de ideeën. De een nog mooier dan de ander. En dat is fijn, want daardoor wordt het steeds een beetje meer zoals jij het wilt. Maar dat wil nog niet zeggen dat het daardoor ook beter uitvoerbaar wordt. Met een ondernemingsplan wordt het dat wel. En dat heeft veel meer voordelen dan je nu misschien zou denken.

Nu je weet hoe je je idee kunt uitvoeren, kun je heel veel dingen doen. Het bekendste voordeel is dat je ermee naar andere partijen kunt. Denk aan de bank of investeerders. Of iemand met wie je graag je bedrijf zou willen opzetten. Zij kunnen vervolgens jouw plan beoordelen en bepalen of ze er iets in zien.

Heb je samen het idee om een bedrijf te beginnen? Dan kun je samen een ondernemingsplan maken. Hierdoor werken jullie samen aan het idee. Dat komt het eindresultaat ten goede.

Ten slotte kun je, met je ondernemingsplan aan de hand, ook snel aan de slag. Een goed begin is het halve werk. Door nu wat tijd in de voorbereidingen te investeren, bereik je straks veel sneller resultaat.

Wat is een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan is eigenlijk niet veel meer dan het plan van aanpak voor je nieuwe bedrijf. Je beschrijft erin wat je precies wilt gaan doen en hoe je de uitvoering voor je ziet.

Wat je nog wel eens hoort, is dat je dit plan schrijft voor “de bank”. Je hebt het nodig om financiering voor je bedrijf te krijgen. En dat klopt ook wel. Maar dat is zeker niet de enige reden om hier tijd in te steken. Je schrijft het plan in eerste instantie voor jezelf. Je maakt een ondernemingsplan om je gedachten te ordenen en je plan bij te schaven. Jij bent uiteindelijk degene die het werk moet gaan doen, en niet de bank. Dus kun je maar beter goed voorbereiden.
Een bijkomend voordeel is dat je al snel achter zaken komt, waar je eerder niet aan gedacht had. Door het daadwerkelijk uit te schrijven dwing je jezelf om je gedachten te ordenen. Heb je geen onderdelen over het hoofd gezien? Is wat je wilt wel haalbaar? En, ook niet onbelangrijk: levert het je, als alles volgens plan verloopt, genoeg op? Door een ondernemingsplan te maken, kom je daar al in een vroeg stadium achter. Lijkt het dan toch niet meer zo’n goed plan? Dan kun je nu in ieder geval weloverwogen stoppen, nog voor je je van alles op de hals hebt gehaald.

Hoe maak je een ondernemingsplan?

Er zijn verschillende manieren om een ondernemingsplan te maken. Daar zijn boeken en blogs over volgeschreven. Je mooie is dat je zelf kun bepalen welke manier je wilt gebruiken. Wat past het beste bij jou? Ben je iemand die alles tot in de kleinste details wilt doordenken? Dan houdt niet je tegen om een lijvig document te schrijven. Aan de andere kant bestaan er technieken om het hele plan op 1 kantje te proppen. En op internet kun je voorbeelden downloaden, waardoor het hele plan eigenlijk niet veel meer dan een invuloefening wordt.

Zelf ben ik van mening dat een ondernemingsplan in ieder geval zes onderwerpen behandeld. Over deze onderwerpen lees je andere berichten meer. Dit bericht is het eerste in een serie die ik over dit onderwerp schrijf. In latere berichten gaan we hier stap voor stap doorheen. Zo kun je zelf ook stap voor stap jouw ondernemingsplan maken. Zelf ga ik uit van een praktijkvoorbeeld, dat je verderop in dit bericht vindt. Lees dus nog even door! De zes onderwerpen zijn:

  1. Het plan
  2. Het aanbod
  3. De organisatie
  4. De marketing
  5. De juridische aspecten
  6. En de financiële kant.

Voor je daarmee aan de slag gaat, wil ik je nog drie tips meegeven.

Tip 1 – Schrijf het plan uit

In principe maakt het niet uit hoe je ondernemingsplan eruit ziet. Er zijn geen regels voor. Je kunt er zelfs voor kiezen om het plan alleen in je hoofd uit te werken. Als je niet zo’n schrijver bent, is dat misschien een aantrekkelijke keuze.
Toch raad ik je aan om het wel uit te schrijven. Allereerst omdat je het dan nog eens terug kunt lezen. En je kunt het aan anderen laten lezen en feedback vragen. Maar dat is niet de belangrijkste reden. Door te schrijven dwing je jezelf om over je plan na te denken. Je moet het ineens onder woorden gaan brengen. Je moet nadenken over hoe je het gaat opschrijven. Zo maak je dingen concreet, die anders vaag zouden blijven. Dat is nu wat meer werk, maar je zult merken dat het je later veel voordeel op gaat leveren.

Tip 2 – Schrijf vanuit jezelf

Zoals ik hiervoor al schreef, ben je zelf de belangrijkste doelgroep. Het is jouw droom en je maakt een ondernemingsplan om dat aan te scherpen. Schrijf daarom ook eerst een versie voor jezelf. Leg de nadruk op wat jij belangrijk vindt. Werk de onderdelen uit waar jij nog over na moet denken. Zo geef je jouw bedrijf vorm. Je gaat keuzes maken op basis van je eigen voorkeuren, zonder over anderen na te denken.

Wil je het plan daarna met anderen delen? Bijvoorbeeld met de bank of een andere financier? Of aan iemand die je wilt vragen met je mee te doen? Dan kun je altijd een aangepaste versie. Zo kun je voor de bank een versie maken, waarin je wat dieper op de cijfers ingaat. Bijvoorbeeld door uit te leggen hoe je bepaalde bedragen hebt ingeschat.

Begin je met iemand anders in gedachte? Dan ben je met je gedachten bij zijn of haar wensen en eisen. Je bent dan dus vooral met hem of haar bezig, en niet met jezelf en jouw idee. Dat is zonde. Want je loop dat de kans dat je plan uiteindelijk niet wordt zoals jij wilt. Terwijl jij wel degene bent er gaat werken en er nog jaren gelukkig van moet worden.

Tip 3 – Focus op beleving

Veel startende ondernemers storten zich vol overgave op het tweede onderdeel: het aanbod. De producten en diensten die ze willen aanbieden. En dat is ook niet zo gek. Dat is immers vaak waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. Een goed aanbod is daarnaast uiteraard precies waarvoor mensen naar jouw bedrijf komen. Toch?

Ja en nee. Natuurlijk komen mensen in een schoenenwinkel om schoenen te kopen. Maar vraag je eens af waarom je kiest voor die specifieke schoenenwinkel? Of voor die tandarts? De kans is groot dat daar veel meer meespeelt dan alleen het aanbod. Zo spelen vaak ook prijs, locatie, service en zelf zaken als sfeer mee.

Houd dat ook in gedachte als je je ondernemingsplan maakt. Besteed daar zelfs bewust wat meer aandacht aan. Dat zal je uiteindelijk helpen om je bedrijf een eigen plek in de markt te geven. Je trekt daarmee de aandacht van precies die mensen waar jij graag mee werkt. En je zult merken dat je binnen de kortste keren een stevige reputatie hebt opgebouwd.

Aan de slag

Zoals ik al beschreef, is dit het eerste artikel in een serie. Je hebt nu een korte inleiding gekregen over het maken van een ondernemingsplan. En met die achtergrondinformatie op zak, kun je aan de slag. Je gaat stap voor stap aan de slag met je eigen ondernemingsplan. In de volgende artikelen krijg je daar steeds de juiste informatie voor.

Praktijkvoorbeeld

Om je te laten zien wat hoe het werkt, volgen we een fictief praktijkvoorbeeld. Zo zie je stukje bij beetje een ondernemingsplan ontstaan. Hierdoor heb je een voorbeeld waar je op kunt voortborduren.

In de volgende artikelen volgen we Floris. Floris is een man die kan genieten van een goede kop koffie. Thuis heeft hij daarom een professionele koffiemachine. En het is een wandelende encyclopedie als het over koffiefeiten gaat. Zijn droom: een eigen koffiezaak. We ontmoeten hem op de dag waarop hij besluit zijn droom na te jagen. Hij gaat achter zijn computer zitten, opent en tekstbestand en is klaar om zijn ondernemingsplan te maken.


Wesley M. Dekker avatar

Dit bericht is geschreven door:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *