Een eigen bedrijf stamp je niet zomaar even uit de grond. Daar gaat best wat voorbereiding aan vooraf. Toch hoeft het begin daarvan helemaal niet heel lastig te zijn. Alles begint namelijk met een idee. Je bent een gat in de markt tegengekomen, en jij hebt een idee hoe je dat kunt opvullen. Dat vormt de basis van waaruit je bedrijf straks steeds meer vorm krijgt.
Het idee voor je bedrijf moet je daarom goed uitwerken. Dit is het fundament van je ondernemingsplan. Alles wat je daarna gaat schrijven, bouwt hierop voort. Daarom werk je deze verder uit in het eerste hoofdstuk.
In dit artikel maak je kennis met twee belangrijke onderdelen. Allereerst werk je je drijfveer uit. Daarna besteed je aandacht aan je doelstellingen. Je kunt het hoofdstuk daarna aanvullen met wat optionele gedeelten.
Dit artikel is onderdeel van een serie over het schrijven van een ondernemingsplan. Daarbij volgen we Floris, de fictieve aankomende ondernemer waar je al eerder kennis mee maakte. Aan de hand van zijn idee zetten we samen het eerste hoofdstuk op.
Het idee: wat wil je straks dan gaan doen?
Zoals gezegd, begint alles met een idee. Je was naar iets op zoek dat er nog niet bleek te zijn. Of dat wat je vond, sloot eigenlijk niet zo aan bij wat je zocht. Precies die situatie bracht je op het idee voor je bedrijf. “Hoe mooi zou het nou niet zijn, als…?”. Dat is het echte fundament van je bedrijf en dus ook het allereerste dat uitwerkt.
Je zult merken dat dat lastiger is dan je misschien verwacht had. Want het idee moet uit je hoofd en op papier. Dus moet je gaan bedenken hoe je het opschrijft. Maak dat vooral niet moeilijker dan het al is. Schrijf op wat er in je opkomt. Je kunt het later altijd nog verbeteren, als je toch een betere ingeving krijgt.
Floris uit ons voorbeeld is gek op koffie. Toch kwam hij daar tijdens zijn werk niet altijd aan toe. Dan was het vaak een snel bakkie in de bedrijfskantine. En om nu te zeggen dat dat de lekkerste waren… Tijdens zijn pauze kwam hij ook niet echt tot rust. Maar daar wil hij verandering in brengen. Hij opent een koffiezaak waar werkende mensen even echt tot rust kunnen komen. Uiteraard terwijl ze echt genieten van een uitstekend “bakkie”, zoals ze dat in Rotterdam zeggen.
Waarom: de drijfveer achter je idee
Mensen doen eigenlijk nooit iets zonder reden. En als we iets doen, werken we graag met mensen die dat vanuit dezelfde opvattingen doen. Is je dat wel eens opgevallen? Geen paniek als dat niet zo is, want dat gebeurt vaak onbewust. Toch speelt die drijfveer in bijna alles wat we doen een rol. In zijn boek “Start with Why” noemt Simon Sinek die drijfveer het “WHY”, het “waarom” achter ons doen en laten. Dit is een belangrijk onderdeel van zijn model, de Golden Circle.
Denk daar ook eens over na, als je het idee voor je bedrijf aan het uitwerken bent. Waarom spreekt juist dit je eigenlijk zo aan? Ook dit is lastig te verwoorden.
Ook Floris heeft zo zijn eigen drijfveer. Hij wil dat werkende mensen een fijne plek hebben om tot rust te komen. Gewoon, zodat ze later weer opgeladen en met plezier aan het werk gaan.
Het mission statement: de doelstelling van je bedrijf
Je hebt nu beschreven wat de drijfveer achter je idee is. Maar wat wil je er eigenlijk mee bereiken? En hoe zie dat voor je? Dit noem je de missie en visie van je bedrijf. In het bedrijfskundig vakjargon noemen we die samen het mission statement. Tijdens het uitwerken van het idee kun je hier voor jouw bedrijf al over nadenken.
Je kunt daarbij best waar meer woorden aan je visie besteden. Maar het werkt het makkelijkst als je je missie kort houdt. Dan kun je deze gemakkelijk met anderen delen, als ze daarom vragen.
Floris heeft duidelijke missie voor ogen: Hij wil werkende mensen helpen om tot rust te komen. Tijdens de drukke werkdag even weg van kantoor. Even een echt lekkere kop koffie drinken. En daarna weer ontspannen aan het werk.
Die eerste zin is zijn missie. De zinnen erna vormen zijn visie.
Het idee voor je bedrijf verder uitwerken
Je hebt nu drie paragrafen in dit eerste hoofdstuk staan. Daarmee heb je de belangrijkste onderdelen. Je kunt hiermee al aan de slag met het vervolg van je ondernemingsplan. De volgende stap is het uitwerken van je aanbod.
Je kunt er echter voor kiezen om dit hoofdstuk nog wat uit te breiden. Bijvoorbeeld met eens strategie. Of met een beschrijving van jezelf, de aankomende ondernemer.
Een beschrijving van jezelf
Veel ondernemingsplannen bevatten een beschrijving “van de ondernemer”. In deze paragraaf beschrijven zij zichzelf. Soms zit er zelfs een heel cv bij. En dat kan een goede toevoeging zijn. Vooral als je plan wordt beoordeeld door iemand die jou niet kent. Een medewerker van de bank of andere financierder bijvoorbeeld. Zij willen je graag een beetje leren kennen.
In de eerste versie zul je het plan voor je bedrijf vooral voor jezelf uitwerken. En ik mag toch aannemen dat jij jezelf (en je compagnons) wel kent.
Sla deze paragraaf in je eerste versie daarom gerust over. Het voegt in deze versie nog niets toe. Heb je later een versie nodig die wel voor een onbekende bestemd is? Dan kun je het daarna altijd nog toevoegen. Een beschrijving van jezelf toevoegen is het werk niet. Dit hoofdstuk is wel de plaats om deze paragraaf toe te voegen. Wil je je cv bijsluiten? Dan kun je deze het beste als bijlage opnemen. Deze komt dan achterin je ondernemingsplan.
De strategie
Het komt nog wel eens voor, dat het mission statement nog een derde onderdeel krijgt. Dan wordt de strategie hieraan toegevoegd. Dat kan ook voor je ondernemingsplan handig zijn.
Je strategie is een plan van aanpak op hoofdlijnen. Hierin bepaal je waar je aandacht aan gaat besteden in de komende periode. Vaak gaat het dan om een jaar.
Als je al een strategie hebt, moedig ik je aan om deze hier toe te voegen. Het kan dan een onderdeel van het mission statement zijn.
Heb je nog geen strategie bedacht? Dan is er nog geen man over boord. Je kunt ook verder zonder deze al scherp te hebben. Je kunt het later altijd nog toevoegen. Als onderdeel van dit hoofdstuk of zelfs als apart hoofdstuk. Je doet er wel goed aan om deze te hebben uitgewerkt voor je van start gaat.
Het idee voor je bedrijf uitwerken: een samenvatting
De uitwerking van je idee is de basis van je ondernemingsplan. Het is daarom het eerste gedeelte dat je uitwerkt. Je werkt het idee voor je bedrijf uit op basis van 3 onderdelen:
- het eigenlijke idee;
- het waarom achter je bedrijf;
- en het mission statement.
Je kunt dit verder aanvullen met een beschrijving van jezelf en/of van je strategie. Dit is echter niet nodig om verder te kunnen. Je kunt het dus ook weglaten.
Pak je eigen ondernemingsplan erbij en werk het eerste hoofdstuk uit. In het volgende artikel bouwen we hierop voort. We werken dan het aanbod uit.
Geef een reactie