Je hebt ze vast wel eens gezien. En misschien zelfs wel ontmoet. Van die ondernemers en andere vooraanstaande leiders, die een gepassioneerde opvatting hadden. Die een beeld van de wereld hadden dat je aansprak. En waardoor je interesse in die persoon en zijn of haar bedrijf toenamen. Of andersom: leiders en ondernemers die het volgens jou “helemaal verkeerd zien”. Waardoor je je interesse in het bedrijf eigenlijk een beetje verloor. Waar we het nu over hebben, noemen bedrijfskundigen een visie. Wat is een visie eigenlijk? En waarom is het hebben ervan zo belangrijk? Laten we ons daar in dit artikel in onderdompelen.
Wat is een visie eigenlijk?
Vanaf een afstandje bekeken, is de visie van een bedrijf eigenlijk een beschrijving. Het beschrijft wat jij, als leider, voor je ziet. Wat gebeurt er in de wereld om je heen? En binnen je bedrijf? Wat vind je daarvoor? En hoe denk jij dat het zou moeten zijn? De antwoorden die je op die laatste vraag geeft, vormen samen je visie. Je zou het, met de nodige verbeelding, kunnen zien als een kaart waarop jouw ideale wereld is weergegeven. En je ziet daarop ook hoe jouw bedrijf in elkaar zou moeten zitten. Hoe zou jouw bedrijf er in die ideale wereld uitzien?
Samen met de missie vormt je visie het mission statement van je bedrijf. Hieruit blijkt dus wat jouw ideale wereld is, waarna de missie aangeeft hoe jij daaraan wilt bijdragen. En daarmee leg je de basis waarop je je bedrijf verder vorm geeft. Daarom is het ontwikkelen en uitdragen van de visie een van de belangrijkste taken die je als leider hebt.
Waarom zou je er tijd in steken?
Een goede visie helpt je op verschillende vlakken. Allereerst is ook dit, net als je missie, een maatstaf voor beslissingen. En daarvan neem je er nogal wat. De vraag is dan steeds, of het resultaat van de beslissing in jouw ideale wereld zou passen. Kunnen mensen in jouw ideale wereld snel en makkelijk zelf dingen regelen? Dan is een AI-chatbot misschien wel een geweldig idee. Dan ontwikkel je deze misschien wel, zodat die van jou nog beter werkt dan al die anderen! Vind jij sociaal contact tussen mensen juist belangrijk? Dan is die chatbot misschien helemaal niet zo’n goed plan. Dan automatiseer je andere dingen in je bedrijf, zodat je team en jij je op klantcontact en relatiemanagement kunnen richten. En in beide gevallen heb je de beslissing makkelijk, weloverwogen en tegelijk met volle overtuiging kunnen nemen.
Hoe komt je visie tot stand?
Over hoe je een goede visie maakt, lopen de meningen van experts nogal uiteen. Er zijn verschillende “grote managementnamen” mee bezig geweest. Maar die zeggen eigenlijk allemaal net iets anders1. In een ander artikel kom ik daarop terug. En daarin krijg je er toch wat handvatten voor.
Het belangrijkste daarbij is in ieder geval, dat je visie goed bij jou past. Dat jij er gelukkig van wordt als je aan je ideale wereld denkt. En als jij het vervolgens goed over kunt brengen, spreekt dat een specifieke groep mensen aan. Precies die mensen, waar jij uiteindelijk een fijne (werk-) relatie mee kunt opbouwen. Eigenlijk dus jouw perfecte klanten, medewerkers en noem het maar op.
Samengevat: dit is een visie
Samengevat is je visie dus een “landkaart” van jouw ideale wereld. Het beschrijft hoe jij de wereld om je heen ziet en hoe je bedrijf zou moeten werken. Samen met de missie vormt deze het mission statement.
Je kunt de visie gebruiken als maatstaf om beslissingen te nemen. En je kunt er, als je deze goed kunt overbrengen, mensen mee inspireren.
- Bron: Quinn, R.E. e.a. (2010), Handboek Managementvaardigheden, vierde editie, pp. 222, Den Haag: Sdu Uitgevers bv ↩︎
Geef een reactie