Een mooi gezegde luidt: “nummer 1 word je nooit alleen”. Dat is vaak ook echt zo en voor ondernemerschap is dat niet anders. Maar kun je dan ook samen ondernemer worden? Absoluut! Jullie zijn daarin ook zeker niet de enigen. Een rechtsvorm waarmee je dat kunt doen, is de vennootschap onder firma, beter bekend onder haar afkorting: de v.o.f..
Wat is een v.o.f.?
De letters v.o.f. staan voor Vennootschap Onder Firma. Het is een rechtsvorm die ten minste twee eigenaren heeft. Iedere eigenaar wordt een “vennoot” genoemd. Zij werken samen om het bedrijf, dat zij via de v.o.f. runnen, te besturen. Zij doen gezamenlijk zaken onder hun de bedrijfsnaam.
Samen met je medevennoten werk je letterlijk voor jezelf. Een v.o.f. is een natuurlijke persoon. Dit betekent dat de winst die je maakt je salaris is. Jullie verdelen die onderling en keren jullie aan jezelf uit.
Wanneer is een v.o.f. geschikt?
Een v.o.f. is een geschikte rechtsvorm als je het bedrijf met ten minste één compagnon runt. Jullie werken daarbij onder de bedrijfsnaam en doen onder die naam zaken met anderen. Dat is het grote verschil met de maatschap.
Een bekend voorbeeld is een bekende Nederlandse band: VOF De Kunst 1. De artiesten werken samen, treden naar buiten onder de naam van de bank en verdelen de winst die zij gezamenlijk maken.
Daarnaast kunnen jullie met een v.o.f. snel aan de slag. Jullie hoeven geen hele grote, risicovolle investeringen te doen om aan de slag te kunnen. En door de snelle oprichting kunnen jullie ook rap van start.
Hoe richt je een v.o.f. op?
Om een v.o.f. op te richten hoef je niet veel te doen. Omdat je een natuurlijke persoon opricht, hoef je niet eerst langs de notaris. Het enige dat je nodig hebt zijn minimaal twee vennoten en een afspraak bij de Kamer van Koophandel.
Er zit wel wat werk in de voorbereiding. Het is goed om een samenwerkingsovereenkomst op te stellen. Hierin leg je een aantal belangrijke afspraken alvast vast. Daarbij kon je denken aan een verdeling van de taken. Maar ook aan een vaste verdeling van de winst. Het is goed om dat op papier te zetten.
Een belangrijke die je daarin sowieso vastlegt, is jullie tekenbevoegdheid. Je maakt afspraken hoeveel geld jullie zelfstandig mogen uitgeven. Je kunt bepalen dat je allemaal onbeperkt zelfstandig maken uitgeven. Die noem je zelfstandig bevoegd. Het is echter heel gebruikelijk om af te spreken dat je gezamenlijk bevoegd bent. Dit wil zeggen dat je tot een bepaald bedrag zelf mag uitgeven. Daarboven moet je de beslissing samen met andere vennoten nemen en bevestigen.
Voor- en nadelen
Met een v.o.f. krijg je, net als met alle andere rechtsvormen, alle mogelijkheden om een bedrijf te runnen. Je kunt in principe dus hetzelfde als ieder ander bedrijf. Daarbij heeft deze rechtsvorm zijn zo zijn eigen voor- en nadelen.
Voordelen
Een v.o.f. heeft een aantal interessante voordelen. Allereerst is daar de gemakkelijke oprichting. Omdat je geen rechtspersoon hoeft op te richten, kun je dit snel en goedkoop doen. Je betaalt alleen de inschrijvingskosten aan de Kamer van Koophandel. Verdere begeleiding kan verder prettig zijn, maar dat is geen verplichting.
Daarnaast heb je redelijk veel vrijheid in de afspraken die je onderling maakt. Je kunt min of meer afspraken wat je wilt.
Ten slotte kun je binnen een v.o.f. de verantwoordelijkheden verdelen. Je kunt een samenwerking aangaan met mensen jouw kwaliteiten aanvullen. En zo kun je de verantwoordelijkheden zo verdelen dat jullie allebei kunnen doen waar je goed in bent. Dit in tegenstelling tot een eenmanszaak, waar je in beginsel helemaal zelf verantwoordelijk bent.
Nadelen
Tegenover de voordelen staan ook een aantal nadelen. De meest bekende is dezelfde als die van andere natuurlijke personen: de hoofdelijke aansprakelijkheid. Als het tegen zit, kan de v.o.f. aansprakelijk worden gesteld. Is er niet genoeg geld om de schulden of schadeclaim te betalen? Dan kunnen de schuldeisers, in het uiterste geval, aanspraak op je privévermogen en je eigen bezittingen. De schuldeiser kan alle schade daarbij zelfs op 1 vennoot verhalen. Het is dan aan jou om een gedeelte daarvan terug te halen bij je medevennoten. Uiteraard kun je je tegen de grootste risico’s wel verzekeren.
Daar zit ook gelijk een ander nadeel. Je zit samen in het bedrijf. En dat betekent vaak dat je er ook samen uit zult moeten komen. Zijn jullie het ergens niet over eens? Dan zul je toch een manier moeten vinden om het eens te worden.
De v.o.f. samengevat
Een v.o.f., of voluit een vennootschap onder firma, is een natuurlijke persoon waarin je met anderen samenwerkt. Jullie besturen het bedrijf samen en jullie verdelen de winst die daarmee gemaakt wordt. Deze winst vormt jullie salaris. Het is daarmee een goede rechtsvorm voor ondernemers die samen een bedrijf willen starten.
Belangrijke voordelen zijn de snelle en goedkope oprichting, de flexibiliteit en de mogelijkheid om taken onderling te verdelen. Daar staat tegenover dat ieder van jullie hoofdelijk aansprakelijk is voor de schulden en dat je het altijd samen eens zult moeten worden.
Overweeg je om een v.o.f. te beginnen? Verdiep je dan goed in deze rechtsvorm. Twijfel je ergens over? Raadpleeg dan altijd een professional. Laat je eventueel professioneel begeleiden bij de voorbereiding of oprichting.
Bronnen
- Wikipedia (25 december 2024), VOF De Kunst – Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/VOF_de_Kunst#Vennootschap ↩︎
Geef een reactie