Een goede zakelijke reputatie opbouwen is best veel werk. Om over het onderhoud ervan nog maar te zwijgen. Toch is een “goede naam” voor veel bedrijven echt de moeite waard. Maar wat is “reputatie” nu eigenlijk? En wat zijn de voordelen die het de moeite waard maken? Kun je dat niet echt goed uitleggen? Geen zorgen, je bent niet de enige. In dit artikel vind je meer uitleg.
Wat is het?
Eigenlijk is het minder mysterieus dan het misschien lijkt. Je zakelijke reputatie is niet veel meer of minder dan hoe je bekend staat. Waar denken mensen aan, als ze het over je bedrijf hebben? Wat is het eerste dat hen te binnen schiet? Dat kan werkelijk van alles zijn. Van de service tot de prijzen. En van je snelheid tot de grondigheid van je aanpak. Vaak is het een combinatie van verschillende eigenschappen.
Of je dan een goede reputatie hebt of niet, hangt af van het gevoel dat deze mensen erbij krijgen. Zijn ze blij met je prijzen? Of zijn ze van mening dat je factuur toch iedere keer weer even slikken is?
Meer dan één reputatie
Nu hebben we het vaak over “je reputatie”. Maar je hebt er niet eentje. Je hebt er altijd meerdere. Zelfs zakelijk heb je er meer dan een. Je kunt onder klanten heel anders bekend staan dan onder leveranciers en medewerkers. En zelfs binnen die groepen zitten nog verschillen. Het kan zelfs van persoon tot persoon verschillen hoe je bekend staat.
Wanneer we het hebben over “je zakelijke reputatie”, bedoelen we daar een soort gemiddelde mee. Je kijkt naar wat de meest gehoorde eigenschappen en ervaringen zijn. Zij vormen uiteindelijk een globaal beeld. Wanneer je wilt werken aan je goede naam binnen een bepaalde groep, zoom je verder op hun ervaringen in en bekijk je hoe je die kunt verbeteren.
Het resultaat van een totaalbeleving
Nu denk je bij het onderhouden van je reputatie misschien direct aan communicatie en public relations. Dat is ook zeker een belangrijk onderdeel. Maar dat zijn slechts twee spelers in de wedstrijd. Om in sporttermen te blijven: het team is veel groter.
Denk eens terug aan je eigen bezoek aan een willekeurig bedrijf. Welke gedachten komen er bij je terug? Gaan die alleen over wat het bedrijf heeft gezegd? Vast niet. De kans is groot dat je terugdenkt aan alles wat je hebt meegemaakt. Alles wat het bedrijf heeft gezegd, maar ook wat ze daar voor je hebben gedaan. Je herinnert je het gesprek met de verkoper, maar ook de levering. Je herinnert je hoe je de factuur hebt ontvangen en wat je daarvan vond. Kortom, je herinnert je de totale beleving.
Daarom is een goede reputatie niet de verantwoordelijkheid van 1 afdeling. Het is een optelsom van alles wat er binnen het bedrijf gebeurt. De financiële administratie is net zo goed verantwoordelijk als de klantenservice. En Personeelszaken heeft een even belangrijk aandeel als de marketing- en communicatieafdeling.
Al met al heb je daardoor het meeste baat bij een holistische aanpak. Hier duiken we in een volgend artikel dieper in.
Het verschil tussen reputatie en imago
Samen met reputatie wordt imago vaak in een adem genoemd. Dat is ook niet zo gek, want er zit flink wat overlap tussen beide begrippen. Toch is het niet hetzelfde.
Zoals je al eerder las, is je reputatie een beschrijving van waar je om bekend staat. Imago daarentegen is een oordeel over hoe je overkomt. Is je uitstraling zakelijk, of juist informeel? Modern of juist heel traditioneel? Hierop zijn verschillende factoren van invloed. Dit loop van huisstijl, logo en het ontwerp van je website tot de taal- en woordkeuze op je website.
Imago is dus echt iets anders dan je reputatie. Daarom laat ik imago in de artikelen over reputatie verder buiten beschouwing.
Je zakelijke reputatie: de belangrijkste punten
- Je reputatie is een samenvatting van de eigenschappen waar je bedrijf of jij om bekend staat.
- Of je reputatie goed is, hangt af van de waardering van andere mensen over die eigenschappen.
- Je hebt in iedere groep een andere reputatie.
- Een goede reputatie brengt je organisatorische en financiële voordelen.
- Reputatie is iets anders dan imago.
Geef een reactie